Још један међународни пројекат


Након учења о свемиру у географији, израде макете Сунчевог система, ученици су искористили предности интернета и претражили доступне стреаминг изворе тј. преносе аудио - визуевних материјала који су у том тренутку били у реалном времену и тако се срели са астронаутима. Наравно, било је прилике и за мало забаве добро познатим алатима.

Била је то прилика за остваривање веома успешне међупредметне корелације предмета Географија, Техника и технологија и Информатика и рачунарство. као и Ликовне културе. Према Наставном програму, у Србији, ученици на почетку учења географије уче Сунчев систем који, мада им је већ познат из млађег узраста, представља врло апстрактно градиво, уз то оптерећено бројним новим подацима. Како би то било што очигледније, опипљивије, разумљивије, од пластелина ђаци праве макету, што се показало као веома корисно. При томе они раде практичну вежбу обраде материјала из Технике и технологије, стварајући, и поред научне једнобразности, и извесне ликовне радове, пошто су сви радови ипак различити.

Као посебна надградња свог овог рада је коришћење информацио комуникациони технологија. Пошто је школа квалитетно технички опремљена, сваки ученик има рачунар са добром конекцијом, задатак је био да се закорачи у Свемир, да се у том тренутку истражи шта је доступно у стримингу, а Youtube увек има таквих садржаја. Ученици су самостално истраживали шта желе да виде, отварали све означене линкове, па су се тако нашли и у свемирској станици са астронаутима “у гостима”.

Гледање и разгледање стриминга јесте занимљиво, али је реално многим ученицима већ познато, сами су то већ код куће гледали, па је и интересовање временски ограничено, брзо досади. Шта сада? Солидно познавање рада са алатима за обраду слике било је разлог да им се зада да направе неки цртеж. Већина је одабрала фотографије које им је Google понудио, а неки су додали и своје снимке, и потом су правили колаже, односно монтаже. Тако су настале комични ликовни фото – радови са ученицима који лете Свемиром на ракетама и слично.

Ове активности биле су занимљиве посебно што су се одвијале током Светске недеље Свемира, а и Дечје недеље 2019.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ