Početna
Dobrodošli na zvaničnu prezentaciju OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Kovin
Eratostenov eksperiment Štampa
petak, 21 mart 2014 13:43

Učenici sedmog razreda naše škole ove godine prvi put su se pridružili planetarnom „Eratostenovom eksperimentu“ čiji je cilj izračunavanje obima Zemlje. Pripreme su blagovremeno izvršene, škola je registrovana, a na osnovu geografske dužine i širine, beogradska škola „Ivo Andrić“ bila je jedina od devet škola u Srbiji, od 380 učesnika širom planete, sa istom geografskom dužinom sa kovinskom. Ove godine eksperiment je održan 21. marta, na dan ravnodnevnice i 12:32:24 po lokalnom vremenu. Zadatak je bio da se izmeri senka predmeta u to vreme i na osnovu jednostavnog računa dođe do rezultata. Bilo je to za učenike jedno lepo i zanimljivo iskustvo učešća u eksperimentu svetskih razmera.

D.K.












 
ČAROBNI ZVUCI VIOLE I FLAUTE Štampa
utorak, 18 mart 2014 14:18

Prostor koji je prvom polovinom prošlog stoleća sagrađen za potrebe Sokolske organizacije i prigodne proslave i koncerte, a 18. marta je fiskulturna sala naše škole, posle mnogo decenija bio je ispunjen muzikom Telemana, Mocarta i Baha. Zahvalnost dugujemo odlično vođenom promociji viole i flaute, koju su na prijemčiv način ostvarile Tijana Cvetković, flauta, i Jelena Ugrinić, viola, iz smederevske Muzičke škole „Kosta Manojlović“. Učenici su s velikom pažnjom slušali o konstrukciji i osobinama ovih instrumenta, koje su smenjivale  odabrane muzičke minijature dueta i solističke partije. Nezaboravni mini koncert koji je fascinirao učenike, kako mlađeg tako i starijeg usrasta.

D. K.


 
ENERGETSKI EFIKASNO Štampa
četvrtak, 06 mart 2014 12:51

ENERGETSKI EFIKASNOUčenici naše škole obeležili su Svetski dan energetske efikasnosti, 5. mart. Đaci sedmog razreda pripremili su prigodnu postavku u holu škole sa ciljem da se opomene i upozori da je neophodno menjati navike i biti štedljiviji kada je u pitanju potrošnja energije. Ukazano je i na alternativne izvore enegije, posebno što je Kovin sredina u kojoj se od budućeg vetroparka mnogo očekuje.

Sofija Tasić, novinarska sekcija

 
Rezultati Opštinskog takmičenja iz matematike Štampa
subota, 01 mart 2014 17:55

U ČAROBNOM SVETU BROJEVA

mat opstinsko 14Danas je u našoj školi održano opštinsko takmičenje iz matematike.
Učestvovalo je 147 učenika iz svih osnovnih škola kovinske opštine.
Najmlađi su bili učenici trećeg razreda, a postignuti su sledeći rezultati:

pdf
Preuzmi rezultate
 
Ugledni čas iz engleskog jezika „FOOD AND DRINK“ Štampa
četvrtak, 27 februar 2014 13:35

Drama u nastavi

Drama u nastavi je, može se slobodno reći, nesvakidašnja metoda na našim prostorima u nastavi danas. Neobičan, ali posve kreativan način motivisanja učenika, gde oni usvajaju, ali i obnavljaju već stečena znanja. Engleski jezik pruža mogućnost primene dramskih tehnika u okviru nastave pomoću kojih učenici zakoračuju u jednu sasvim novu dimenziju u kojoj učionica postaje scena, učenici glumci, a nastavnik može imati dvojaku ulogu (ulogu publike ili glumca).

Kao primer jednog od časa sa dramskim tehnikama, 27.2.2014.prikazan je čas engleskog jezika, koji je održala nastavnica, Jovana Stojiljković u odeljenju IV-2. Čas je osmišljen kao revizija vokabularskih i gramatičkih particija, kako naziv kaže, vezanih za hranu i piće. Uložena kreativnost nastavnice i trud učenika pretvorili su učionicu u restoran, koji su nazvali „Catherine’s Place“. Učenici su bili u svojim ulogama gostiju restorana i konobara. I nastavnica je imala svoju ulogu, ulogu menadžera restorana, čija je funkcija bila da dočekuje goste i poželi im prijatan boravak u restoranu. Zanimljivo uklopljeni u scenario, koji su sami učenici sa nastavnicom pisali, celo odeljenje IV-2 (22 učenika) je učestvovalo. Učenici su sa nastavnicom prethodno pripremili učionicu koristivši produkte svoga rada (hranu koju su pravili od kartona, stiropora, papirne tanjire, čaše...) Postojao je i meni na svakom stolu, koji su svi zajedno sastavljali. Ne samo glume, scene i glumca, bilo je i muzike. Muzika koja je korišćena kao uvodna i odjavna bila je adekvatna temi, reč je o pesmi „Favourite Food“.

Na ovaj sasvim inovativan način upotreba engleskog jezika u učionici zaživljava. Učenici su sada u stanju da jezik koriste kontekstualno, što je i najvažnije. Kako nastavnica engleskog jezika kaže:“Razvijanje komunikativnih sposobnosti kod učenika jeste krajnji cilj učenja engleskog jezika.“ Jezik je živa tvorevina, a njegova konkretna primena kao i ohrabrivanje učenika da što više koriste strani jezik, jeste ono što je pospešeno dramskom tehnikom u nastavi stranog jezika.

Jovana Stojiljković

 


 
VELIKO SPREMANJE Štampa
subota, 22 februar 2014 16:08

Toplo, gotovo prolećno vreme podstaklo je učenike šestog dva da, iako je bila radna subota, urade veliko spremanje svoje učionice. Sneško Belić, snežne pahuljice, novogodišnje jelkice i još mnogo zimskog ruha koje je ukrašavalo njihov radni prostor, iako je februar, ustupilo je mesto drugoj, primerenijoj tematici: pravilima ponašanja, toleranciji, računarima, geometriji i drugom. U radu su učestvovali svi učenici i za kratko vreme učionica je zablistala novim sjajem.

D.K.

veliko spremanje 1 veliko spremanje 2

 

 
Od Kumanova do Kajmakčalana Štampa
utorak, 18 februar 2014 12:40

TikaKnjiževno-istorijska radionica “Od Kumanova do Kajmakčalana”, održana je 18. februara u sali naše škole. Ovaj projekat pokrenulo je Udruženje za očuvanje kulturne baštine „Baština Balkana“ povodom obeležavanja sto godina od početka Balkanskih i Prvog svetskog rata.
Bio je to kreativan čas za učenike sedmog i osmog razreda koji je objedinio oblasti istorije, književnosti, vere, nauke, tradicije, jezika, umetnosti i kulture. Nadahnuto i sa mnogo emocija, Tihomir Arsić, stalni član ansambla drame beogradskog „Narodnog pozorišta“, nadahnuto je govorio o manje poznatim detaljima iz Prvog svetskog rata, o učešću srpske vojske u ratu i o mnogim istorijskim licnostima.
Pridao je veliki znacaj herojima i vojnicima sa ciljem da se učenici upoznaju sa istorijom kako bi se sprečila mogućnost da nam se ponovi sudbina naših predaka.

D. K.

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 6 od 39

themesclub.com cms Joomla template



Copyright © 2008. OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Kovin - Sva prava zadržana
Autor: Dejan Kreculj
Webmaster: Saša Petrović

Brojač poseta