Штампа

ZMAJ MEĐU ZMAJČIĆIMA


Zmajeva nedelja je za nama. Dan škole, odnosno čitavu sedmicu, otpočeli smo, kao što znate, još u ponedeljak kada su bile kakaoke, a u mlađim razredima maskembal. Tako smo, kroz mnogobrojne aktivnosti, prožimajući sve predmete u svim razredima, proslaviti 106. godišnjicu uspešnog rada škole. Vrhunac proslave bio je 23. aprila, na dan kada je 1850. godine čika Jova Zmaj objavio svoju prvu pesmu, na njegov pesnički rodjendan. 

Ovogodišnje slavlje bilo je bogato scenskim dešavanjima. U Domu kulture učenici OŠ „Đura Jakšić“ izveli su predstavu „San letnje noći“ za svoje drugare slavljenike, potom je sredu obeležila predstava dramske sekcije „Ženidba Dušanova“, da bi se briljantno izvedenim „Mačorom u čizmama“ zaokružio repertoar na sam Dan škole.

Negujući višedecenijsku tradiciju, odigrana je fudbalska utakmica između reprezentacija dveju najstarijih osnovnh škola u Kovinu, veliki večiti derbi. U do poslednjeg mesta ispunjenoj Gradskoj hali sportova, uz zdušno navijanje, obe ekipe pokazale su zavidno majstorstvo.

U školi otvorenih vrata i otvorenog srca, u koju su čitave godine gosti uvek dobrodošli, mnoštvo posetilaca, roditelja i prijatelja škole, posetili su svojevrsni mini-sajam na čijim su štandovima učenici svih odeljenja prezentovali brojne vrhunske rezultate postignute na dosadašnjim takmičenjima od fizike i grografije do sporta, a bilo je i kreativnih radionica i video prezentacija. Mladi novinari, članovi redakcije „Zmajčića“, pokazali su koliko je ova škola jedinstvena po prisustvu u svim dostupnim medijima - radiju, štampi, na internetu, sopstvenom prezentacijom  i prazničnim brojem lista. 

U predvečerje poslednjeg prazničnog dana, deo ove pozitivne atmosfere preselio se u galeriju Doma kulture, da bi kulminacija bila predstava za brojne roditelje i goste „Mačor u čizmama“ po prilagođenom scenariju Igora Bojovića, koja je plenila inventivnošću i spontanom dečjom radošću.

Po prvi put je dodeljena nagrada Đačkog parlamenta „Zmaj plus“. Nakon sprovedenog galsanja učenika i radnika škole, odlučeno je da je najbolja među najboljima učenica osmog razreda Sofija Klisura. Ona je ponela laskavu titulu „Zmaja među Zmajčićima“, uz poruku „poštuj to i ne menjaj se; budi ponosna na sebe i osobine koje poseduješ, sačuvaj ih i nadograđuj novim saznanjima i vrlinama.“   

D. K.